„CAMERĂ DE LINIȘTIRE” ÎN ȘCOLI 

Anul școlar a venit la pachet cu multe schimbări și noutăți, față de anii trecuți. De la un nou calendar al examenelor naționale, la supraveghere video în clase și confiscarea telefoanelor. O provocare pentru școli o reprezintă însă ,,camerele de detenție” – acele săli special amenajate pentru elevii care deranjează la ore. Fiecare școală va stabili în regulamentul propriu modalitatea de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele disponibile. La Buzău, pentru a nu-i speria pe elevii care sunt cunoscuți a fi indisciplinați, Inspectoratul Școlar a ales o altă noțiune – ,,cameră de liniștire”. Șefii din învățământul buzoian spun că sunt deschiși variantei ca în această cameră, copiii  ,,pedepsiți” să fie supravegheați de un profesor sau chiar de camere video.

Cum noutatea a venit cu puțin timp înainte de debutul anului școlar, unitățile de învățământ încă nu sunt pregătite pentru înființarea unor astfel de camere. Mai ales că existența lor implică și unele investiții.

Specialiștii spun că ideea înființării acestor ,,camere de detenție” în școli a fost preluată de la americani. În Statele Unite există dezbateri privind eficiența detenției ca metodă de disciplinare, unii critici susținând că nu abordează cauzele profunde ale comportamentului problemă și poate avea efecte negative asupra relațiilor elevilor cu școala. Ca alternativă, unele școli preferă să ofere consiliere și mentorat pentru a aborda comportamentele problematice, mai degrabă decât să aplice măsuri punitive.

Related posts